EPÍLEG

1) És molta la grandesa dels nostres màrtirs! Aquesta grandesa hi és perquè moriren amb les disposicions de Crist. No hi amor més gran. Els màrtirs van ésser persones que moriren per Crist i no per cap causa política o econòmica i que van anar a la mort sense fer ús de la força. Els màrtirs han estat un gran testimoni de fe i un gran tresor per a l’Església i per a tota la societat.

2) Tota la religió catòlica ha començat per la generositat d’un màrtir, Nostre Senyor Jesucrist. Des d’un de sol s’ha produït un creixement tan gran que ja som més de mil milions de catòlics a tot el món.

El cristianisme en els quatre primers segles va créixer molt ràpidament regat per la sang dels màrtirs. Aquest fet va fer que Tertul·lià digués: “Som d’ahir i ja ho omplim tot”. I també: “La sang dels màrtirs és llavor de cristians”. També sant Agustí, un dels pensadors més genials de tots els temps, deia que l’Església es desenvolupava molt més com més regada era per la sang dels màrtirs.

3) És veritat que al llarg de tota la història hi ha hagut màrtirs. Però és el segle XX el que ha estat anomenat “el segle dels màrtirs”. Molts han estat màrtirs a Espanya. Ja a la tesi doctoral de D. Antonio Montero –obra clàssica sobre el tema dels màrtirs que tot investigador té com a referència- s’afirma que es creu que entre clergues i religiosos hi va haver a Espanya en els anys 1936-1939 gairebé 7000 màrtirs, sense comptar molts més seglars màrtirs. També a Catalunya es creu que va haver-hi molts màrtirs. Així, per exemple, la important investigació del Sr. Lluís Badia “Martirologi solsoní” s’inclina per afirmar que la diòcesi de Solsona va tenir 208 màrtirs: 127 religiosos, 72 clergues i 9 laics. D’aquests, l’any 1936, 78 residien al arxiprestat de Cervera, 34 al de Tàrrega.

4) Cal tenir en compte que fins ara han estat beatificats només una petita part dels nostres màrtirs. A més d’aquests 28 beats religiosos màrtirs, possiblement també, amb el temps, tants altres religiosos, mossens i laics que aleshores als nostres pobles van donar la seva vida per Crist, podrien arribar a ser beats.

5) No està de més recordar que dels mossens que cal recollir testimonis per a la seva possible beatificació ni ha de molts pobles del bisbat. Per exemple:

- Fills d’Anglesola: Mn. Josep Comallonga Cirerol; Mn. Gaspar Mestres Mas

- Fill d’Ametlla de Merola: Mn. Josep Morta Solé

- Fill de La Baells: Mn. Josep Cirera Prat

- Fill de Bagà: Mn. Emeteri Ripoll Boixader

- Fill de Balldan: Mn. Josep Barniol Armengou

- Fills de Bellpuig: Mn.Josep Capdevila Martí; Mn. Francesc Roig Martí; Mn. Francesc Saladrigues Martí

- Fills de Berga: Mn. Ramon Armengou Lletjós; Mn. Josep Obiols Compte; Mn. Joan Perarnau Escobet;

- Fills de Cardona: Mn. Ramon Guitart Almerich; Mn. Ignasi Boix Benazet

- Fills de Castell de N’Hug: Mn. Joan Burniol Orriols; Mn. Joan Camps Burniol

- Fills de Cervera: Mn. Pere Anglarill Vila; Mn. Ramon Jové Gassó; Mn. Manuel Molgosa Codina

- Fill de Ceuró (Solsonés): Mn. Pere Tort Mossella

- Fill de Gabarrós: Mn. Joan Cabanes Vilella

- Fills de Gironella: Mn. Josep Bartrina Franquesa

- Fill de Granyena: Mn. Pere Ferrer Soler

- Fill de La Guàrdia (Berga): Mn. Pius Salvans Coromines

- Fill de La Guardia de Merlés: Mn. Josep Vinyes Valls

- Fill de Miralcamp: Mn. Josep Carulla Vilalta

- Fill de Miraver: Mn. Ramon Canal Selva

- Fills d’Olius: Mn. Estanislau Vilar Palou; Mn. Joan Clotet Circuns

- Fill d’Olvan: Mn. Manuel Tarrés Pons

- Fill de Palmerola: Mn. Ramon Canudes Clotet

- Fill de Pobla de Lillet: Mn. Joan Francàs Traveria

- Fill de Pont de Rabertí: Mn. Geroni Roca Rossell

- Fill de Sagàs (Gironella): Mn. Josep Boixader Serra

- Fills de St. Llorenç de Morunys: Mn. Josep Bajona Pintó

- Fill de S. M. Cast. Vell: Mn. Eudald Sampons Viladrich

- Fill de Sta. Maria de Valls: Mn. Doménech Rafart Gabarrós

- Fill de Súria: Mn. Josep Colom Alsina

- Fills de Tàrrega: Mn. Gil Castells Rovira; Mn. Ramon Obach Sambola

- Fills de Torà: Mn. Xavier Bosch Comellas; Mn. Pere Santamaria Solé

- Fill de Valldan: Mn. Josep Barniol Armengou

- Fills de Vilagrassa: Mn. Josep Llobet Manós; Mn. Josep Rubiol Felip


Molts d’altres possibles màrtirs no eren fills de la diòcesis, però van exercir el seu ministeri a la mateixa o hi van ser martiritzats. També d’alguns altres s’han introduït les seves causes en altres diòcesis, com per exemple: Mn. Pere Armengol i Martí, natural de Cervera i Mn. Joan Bòria Pomés, natural de Pallerols,...

Tots ells representen una gran glòria per l’Església i entre tots hem de recollir el seu testimoniatge per a una possible beatificació. Si pots donar al bisbat testimoni del seu martiri, col·labora-hi!. Et pots dirigí al bisbat preguntant per la notaria per als màrtirs. Recorda que només si es recullen els testimonis que demostrin el seu martiri es podrà arribar a la seva beatificació.

6) Un passat gloriós com el que ens donen els nostres màrtirs, la seva actualitat exemplar i la seva intercessió en el moment present, son fonts d’una gran esperança per a la nostra església diocesana. Evidentment, la seva vida és quelcom que pot ajudar moltes persones de les noves generacions, doncs amb fidelitat fins a la mort van testimoniar el seu cristianisme. El seu exemple de fe resulta veritablement atractiu i creïble. Així doncs, els camps han estat sembrats amb una llavor molt bona; és d’esperar una gran collita. Els ametllers donaran una flor molt bonica, que serà un brillant que reflectirà el blau meravellós del cel. La meravella infinita de Crist brillarà amb nova intensitat a la nostra terra.