C) TÀRREGA: TERESA, FRANCESCA I ÀNGEL

Sumari: 1) Religioses màrtirs; 2) Beat Àngel Maria Presta

1) Religioses màrtirs

El 28-X-2007 van ser beatificades a Roma dos religioses màrtirs que havien estat destinades a Tàrrega. Són Teresa Subirà Sanjaume (Ventolà-1875, La Rabassada-1936) –germana (G.)
Esperança- i Francesca Pons Sardà (1880, La Rabassada-1936) – G. Gabriela-.
La G. Esperança era de família humil, de casa de pagès. Pastora i treballadora d’un hospital. Després, 40 anys de religiosa. És recordada per la seva disponibilitat al martiri, bondat, vida d’oració, amor, comprensió i proximitat al malalt. Fou martiritzada junt amb la senzilla i humil M. Roqueta Serra (Gabarra (Lleida)-1878,1936) –angelical G. Refugi-.

La G. Gabriela, 28 anys de religiosa, dedicada a serveis humils, és recordada com a disposada al martiri i capaç de tot sacrifici per ajudar a fer el bé. La seva companya de martiri, Vicenta Achurra Gogenola (1890, 1936) –G. Daniela-, va passar la major part de la seva vida religiosa al servei de pobres, malalts i cecs i és recordada com a bona, piadosa, sacrificada, servicial, bondadosa, agradable, animada, molt simpàtica.

Són 4 roses carmelites missioneres del beat P. Palau que van donar la vida per Crist -amor màxim, suprem testimoni de la nostra fe-.

2) Beat Àngel Maria Presta Batlle (n. Olot, 14-02-1915; m. Terrassa, 13-10-1936)

Va tenir la seva formació religiosa carmelitana a Olot, Villareal, Onda, Terrassa i Tàrrega. Va fer la seva professió com a religiós carmelita clergue l’any 1931, però ja que tenia dificultats per l’estudi es decidí a ser només religiós simple, fent l’any 1934 la seva professió religiosa com a germà carmelita. Destins: Olot i Terrassa.
Procedent d’una família humil, era senzill i d’humilitat profunda. Home de consciència recta i complidor del seu deure, alhora persona piadosa que estimava a Déu. Mentre que amb el proïsme era bondadós i caritatiu. Va fer de cuiner, catequista i almoiner. També era un àngel i un excel·lent religiós. Pel seu tarannà tots l’estimaven.

A Terrassa va començar molt aviat la persecució religiosa i va ser molt intensa. En aquesta ciutat, ja el dia 19 de juliol de 1936 van cremar els convents. Dos dies després van detenir i maltractar el germà Àngel Maria Presta i ell, quan va ser interrogat, va confessar amb molta valentia la seva condició religiosa. Des d’aleshores va estar empresonat. Fins i tot a la presó va combregar i confessar-se moltes vegades. Finalment, el dia 13 d’octubre, al crit de ¡Viva Crist Rei! va morir màrtir al cementiri de Terrassa. Tenia 21 anys d’edat i cinc de vida religiosa. Beatificació: Roma, 28-10-2007.