B) MOLLERUSSA: ANTONI, JAUME, JOSEP

Sumari: 1) Beat Josep Figuera; 2) Beat Jaume Mases; 3) Beat Antoni Jaume

Tres beats màrtirs, germans de la Salle, que van estar a l’arxiprestat del Pla d’Urgell. Recordem-los:

1) Mollerussa: Beat Josep Figuera Rey

En Josep Figuera va néixer a la Pobla de Segur (Lleida) el dia 22-VIII-1912. En aquesta localitat va ser alumne dels germans de la Salle. Després va ingressar al noviciat d’aquesta congregació religiosa, rebent la seva formació religiosa a Mollerussa, Pibrac (França) i Talence (França). El seu nom religiós fou el de germà Lorenzo Gabriel. Va ésser destinat a Ponts, Calaf, Manresa i Barcelona.

Com a religiós es recordat per la seva pietat, bondat, humilitat, senzillesa, abnegació i també perquè es feia estimar per tothom. Com a professor preparava molt les seves classes. També ajudava els escolars a rebre dignament els sants sagraments i, fins i tot, els seus alumnes, moguts per el seu exemple personal, destacaven en la pietat.

Durant la guerra civil va ser detingut per raó de la seva condició religiosa. Aleshores, va seguir amb la mansuetud d’un anyell els que l’havien capturat. Va ser assassinat a Barcelona el 9-VIII-1936. Tenia 23 anys. Aquest màrtir fou beatificat a Roma el 28-X-2007.

2) Mollerussa: Beat Jaume Mases Boncompte

Va néixer a Agramunt el 14-IV-1894. Després d’ésser alumne dels germans de la Salle en aquesta localitat, va ingressar en aquesta congregació. Rebé la seva formació religiosa a Calaf, Irún i Talence. El seu nom religiós fou el de germà Lamberto Carlos. Destins: Mollerussa, Manresa, Ponts, Bonanova i Monistrol de Montserrat. Aquest religiós, pietós i apostòlic, fou un professor intel·ligent i un bon educador, el que la gent va considerar com un excel·lent forjador de la joventut.

Durant la persecució religiosa, li van oferir fugir. En un primer moment s’hi va negar. Va respondre que no podia deixar desemparats els altres germans religiosos i també que si la seva sang havia d’ésser lliurada, desitjava que fos llavor de nous i bons cristians. Finalment, va intentar fugir, però va ser detingut per ser religiós. A la fi, el dia 26-XII-1936, una dona el va cremar viu a la txeca del carrer Diputació de Barcelona. La beatificació d’aquest màrtir va ser a Roma el dia 28-X-2007.

3) Mollerussa: Beat Antoni Jaume Secases

Antoni (n. Alàs (Lleida), 1905; m. Manresa, 26-07-1936), va ingressar a la congregació de La Salle; va rebre la seva formació religiosa a Mollerussa, Irún i Talence i el nom religiós de germà Jaime Bertino. Els seus destins van ser Calaf i Manresa.

Era un religiós pietós, dotat d’un gran sentit sobrenatural i sempre disposat a ajudar els necessitats. Col·laborava en pro de les missions, a les obres de caritat i també en vocacions, catequesis i preparació per als sagraments,... Com a professor preparava molt les classes i procurava l’amenitat i l’interès de les lliçons per mitjà de reflexions, anècdotes, dibuixos, poesies, cants,... Brillant per la seva abnegació en procurar el bé dels nens i la perseverança de la joventut. A la seva activitat d’educador corresponien els seus alumnes amb una sincera estima.

Del 19 al 25 de juliol, es confessava, oïa cada dia la Santa Missa, combregava, i acomplia tots els seus deures religiosos. El dia 26 va ser detingut per ésser religiós, maltractat i martiritzat. Els que el van matar, van recordar aquells moments finals dient que aquell frare no parava de resar el rosari. Aquest màrtir va ser beatificat a Roma el 28-10-2007.