A) BERGA: ANTONI, JOSEP, FÈLIX, JOSEP LLUíS, JOSEP MARIA I RUPERTO.

Sumari: 1) Beat Antoni Serra; 2) Beat Josep Trilla; 3) Beat Fèlix España; 4) Beat Josep Lluís Carrera; 5) Beat Josep M. Aragonés; 6) Beat Ruperto García.

Cinc dels nous beats màrtirs dels germans de La Salle, professors-religiosos, van estar destinats a la localitat que dóna nom a l’arxiprestat de Berga. Un altre va anar allí a ajudar els germans a l’estiu de 1936. Recordem-los:

1) Berga: Beat Antoni Serra Hortal

Antoni Serra va néixer a Banyoles l’any 1880. Va ser religiós de la Salle amb el nom de germà Adolfo Jaime. La seva formació religiosa la va rebre a França i a Bujedo (Burgos). Va ser destinat a Barcelona, Teruel, Manlleu i Berga. Com a professor preparava amb il·lusió, gran dedicació i competència les seves classes. A la seva gran donació i bondat de cor li corresponien els alumnes venerant-lo. També els hi donava doctrina religiosa sòlida i els invitava a la freqüència de sagraments. Era feliç fent feliços els altres.

L’any 1927 va ésser el superior de la comunitat de Berga, la qual dirigia el Col•legi Rosal. Allí hi va estar dos cursos. Però, el seu últim destí fou Manlleu. Allí és recordat aquest germà com una persona amable, somrient, acollidora i sempre al servei de tothom.

Durant la guerra, fou detingut i retornat a Manlleu. De Manlleu el portaren en cotxe a la bifurcació Roda-Manlleu-Olot, on el feren baixar del cotxe i el mataren. Era el dia 6-8-1936 al terme municipal de Sta. Mª de Corcó. Donava la vida per Crist, moria només per ser religiós. Beatificat a Roma el 28-10-2007.

2) Berga: Beat Josep Trilla Lastra

En Josep (n. Lleida,14-09-1908; m. Barcelona, 19-03-1937) va rebre la seva formació religiosa a Cambrils i a Fortianell. Nom religiós com a germà de la Salle: Félix José. Destins: Tarragona, Tortosa, Berga i, finalment, Monistrol de Montserrat. Germà molt fidel, piadós, d’admirable castedat, amable, zelós de la salvació i professor.

El 1936, a Monistrol de Montserrat, va ser incendiada l’ermita de Sta. Anna, l’escola, l’església parroquial i la rectoria. També van ser destruïdes les cases religioses, convents i ermites de la zona. Molts religiosos de Montserrat foren detinguts i martiritzats. El germà Josep, davant dels fets, havia fugit a Barcelona. Des d’aquí portava la Sagrada Comunió i atansava els malalts i penitents als sacerdots. Però, el 11-02-1937 fou empresonat a la txeca de Sant Elies. El 18-03-1937 davant les pressions d’un Tribunal va respondre: “abans morir que apostatar de la meva fe o delatar els meus companys”. Se li va dir que el matarien si no renegava de la seva fe i també que l’alliberarien si renunciava a la seva condició religiosa. Tot això alternat amb tortures molt cruels. Finalment, davant la heroïcitat de la seva fe i castedat, va ser mort amb 27 companys i la seva carn va ser donada als porcs. Beatificat a Roma el 28-10-2007.

3) Berga: Beat Fèlix España Ortiz

Fèlix va néixer a Pancorbo (Burgos) l’any 1889. La seva formació religiosa la va rebre a Bujedo (Burgos) i el seu nom religiós com a germà de la Salle fou el de Benito Clemente. Els seus destins van ésser: Castro Urdiales (Cantàbric), La Bonanova (Barcelona), Benicarló i, finalment, una altra vegada La Bonanova. Al principi de les vacances de 1936 va anar a Berga a ajudar els germans de la seva congregació.

És recordat com un religiós pietós, devot de la Sagrada Eucaristia i fidel a la seva Regla religiosa. També és recordat com un professor intel·ligent que procurava l’alegria i felicitat dels altres i que estava dotat de les virtuts de la senzillesa, la condescendència, l’amabilitat, la laboriositat, el servei i l’abnegació. Alhora, preparava a consciència les seves classes, era bon pedagog i competent en astronomia, botànica, matemàtiques, mecànica i matèries religioses. Era apreciat pels seus alumnes.

Durant la guerra civil va retornar a Barcelona. Va ésser detingut, deixant-se conduir amb humilitat i resignació. Finalment, va ser executat a la txeca del passeig de Sant Joan de Barcelona el dia 10-09-1936. Beatificat a Roma el 28-10-2007.

4) Berga: Beat Josep Lluís Carrera Comas

Josep Lluís (n. Sta. Coloma de Farners, 1881; Barcelona, 1936) va formar-se religiosament a Béziers i a Bujedo. Fou germà de la Salle amb el nom d’Agapio. Destins: Terrassa, Barcelona, Arenys de Mar, Berga, Comtal de Barcelona i St. Hipòlit de Voltregà.

Religiós, professor i catequista, va lliurar-se amb molt d’interès a la formació dels nens. També feia apostolat post-escolar segons les formules de congregació, associació, cercles d’estudi i acadèmia. A Arenys va posar les bases per una associació d’antics alumnes, essent també recordat per els seus alumnes com una benedicció. Fou un gran col·laborador de la parròquia i un organitzador de conferències apologètiques, socials i econòmiques, sempre al marge de tota política. A Berga, fundà la Congregació Mariana. Trobant-se a Comtal de Barcelona va fer un llibre, un vademècum apostòlic. A Barcelona va crear una associació de Pares d’alumnes.

Durant la guerra van entrar al seu pis cercant 3 frares i els van detenir. Després encara tornaren a cercar un sacerdot i un religiós, també els detingueren i els mataren. Aquest germà màrtir era Agapio. Aquest heroi de la fe va ser beatificat a Roma el 28-10-2007.

5) Berga: Beat Josep M. Aragonés Mateu

En Josep Maria (n. Tarragona-1886; m. Travesseres, 09-08-1936), després d’ésser seminarista diocesà tarragoní, va ingressar com a germà de la Salle. Va fer la seva formació religiosa a Tarragona i a Bujedo i va passar a anomenar-se germà Leonardo José. Destins: Berga, Barcelona,... També fou Provincial a Catalunya durant 8 anys. Profundament religiós, va destacar per la seva gran devoció a la Sagrada Eucaristia. Fou també professor competent, simpàtic i de bon humor.

El 17-07-1936, junt amb el germà Dionisio Luis visità els germans de la Seu d’Urgell. Poc després i davant les noves circumstàncies els hi proposaren fugir a Toulouse. Però no podien sofrir apartar-se dels de la seva congregació que podien necessitar-los. Així doncs, beneïren la fugida dels altres germans cap a Toulouse i ells dos elegiren el perill que representava quedar-se a Catalunya. A primers d’agost van detenir el germà Dionisio Luis. Assabentat el germà Leonardo José i no volent que aquest és trobés sol amb el perill, va ajuntar-s’hi. Poc després van fer-los màrtirs. El germà Leonardo José com el Bon Pastor havia donat la seva vida pels germans i per Déu. El 28-10-2007, a Roma, foren beatificats.

6) Berga: Beat Ruperto García Arce

Ruperto va néixer a Carcedo (Burgos) el 10-7-1908. Va ingressar a la congregació religiosa dels germans de la Salle, rebent la seva formació religiosa a Cambrils i a Fortianell. El seu nom religiós fou el de germà Florencio Miguel. Els seus destins foren Tarragona, Manlleu, Cambrils i Berga.

Va ser una persona d’una important vida interior. Religiós pietós, amable i acollidor. I també persona molt ordenada i que dedicava molt de temps a l’estudi. Fruit de la seva interioritat i preparació fou el que va ser, un professor seriós i un educador competent, que fins i tot aconseguia que els seus alumnes es trobessin entre els millors. No ocupant-se només de la formació humana, sinó que d’una manera molt especial s’esforçava en la formació religiosa i en la catequesi.

També la persecució violenta va caure sobre aquest germà que va viure en aquesta vida donant molt de fruit en un solc de pau i de tranquil·litat. Va morir màrtir el dia 13-10-1936 a Barcelona. Beatificat a Roma el dia 28-10-2007.