PRÒLEG

El dia vint-i-vuit d’octubre de dos mil set al Vaticà foren beatificats quasi cinc-cents màrtirs d’Espanya. Alguns dels beatificats tenien molta relació amb la nostra diòcesi: Carmelites del Seminari de Tàrrega i el P. Dorca, també de l’Orde del Carme. Aquests dotze religiosos, detinguts a Tàrrega, van rebre el martiri a Cervera.

És important constatar el fet que també alguns dels nous beats són fills de la diòcesi, concretament de Puig-reig i de Su. D’altres van rebre el martiri a Balsareny, localitat de la nostra diòcesi que aleshores pertanyia a la diòcesi de Vic. D’altres van residir de manera significativa durant una temporada a Berga, Mollerussa i Tàrrega. És bo recordar que els nous beats màrtirs pertanyien a congregacions ben antigues i arrelades als nostres pobles: Carmelites de l’Antiga Observança, la dels Carmelites Descalços, la de les Carmelites Missioneres, la dels Germans de les Escoles Cristianes i la dels Germans Maristes. En total són vint-i-vuit nous beats màrtirs relacionats amb la nostra diòcesi. Concretament: quinze d’ells amb Tàrrega, dotze amb Cervera, sis amb Berga, tres amb Mollerussa, dos amb Balsareny, un amb Puig-reig i un amb Su.

Amb motiu de la beatificació diverses congregacions religioses han organitzat actes de culte als nous beats i han fet algunes publicacions amb la finalitat de donar a conèixer el seu testimoni heroic de fe cristiana, d’amor i de bondat. Jo mateix, he recordat l’exemple i l’actualitat del seu testimoniatge en la meva comunicació pastoral “Els nostres màrtirs”.

Com va dir-nos el Sant Pare Benet XVI avui, més que mai, és necessari proposar l’exemple dels màrtirs cristians a les noves generacions. A la diòcesi de Solsona, a més de celebrar als ja beatificats, cal continuar l’esforç i el treball entusiasta de recerca per aconseguir que sacerdots seculars, d’altres religiosos i també laics puguin, en un futur, arribar a ser declarats beats màrtirs.

El present escrit de Mn. Josep Maria Montiu, que ara presento, té dos objectius: 1) posar a l’abast de tothom una idea global sobre els nous beats màrtirs i la seva beatificació, indicant les fonts, elaborades per les congregacions religioses corresponents, i la bibliografia on es pot completar la informació i 2) recordar la necessitat de recollir els testimonis sobre aquells sacerdots seculars i laics, testimonis de la fe i possibles màrtirs.

+ Dr. Jaume Traserra, Bisbe de Solsona