B) BALSARENY: BEATS RAIMUNDO I FRANCESC MAGÍ

Sumari: 1) Beat Raimundo Serra; 2) Beat Francesc Magí Tost.

L’any 1936, Balsareny era de la diòcesi de Vic, però actualment és de l’arxiprestat de Navàs de la diòcesi de Solsona. El cementiri de Balsareny ha esdevingut un lloc martirial i de pelegrinatge, ja que allí foren martiritzats dos germans de la Salle, congregació religiosa a la que tant de bé se li deu a l’escola cristiana. Recordem-los:

1) Beat Raimundo, màrtir a Balsareny

Narcís Serra Rovira (n. Quart (Girona)-1876; m. Balsareny, 27-7-1936), beatificat a Roma el 28-10-2007. Quan tenia 16 anys va començar a preparar-se per ser germà de La Salle. Es preparà a Béziers (França) i a Bujedo. Va rebre el nom religiós de germà Raimundo Eloy. Com a religiós va ser destinat a Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, novament a Barcelona, St. Hipòlit, Teruel, Tortosa, Sta. Coloma de Farners, Alcora i a Santpedor des de el 03-09-1935. Va ser professor i també moltes vegades director.

La seva fisonomia espiritual ve marcada per les dades anteriors, podent-se assenyalar d’ell el següent: Fou un autèntic religiós, una persona amb competència professional com a professor, que a més aconseguia dels alumnes que avancessin en els estudis alhora que els invitava a la pietat i a la freqüència de sagraments. Ell, humil i abnegat, anava davant amb la seva profunda vida de fe i d’oració, així com amb la seva responsabilitat professional.

Durant la guerra, trobant-se a Santpedor, va ser detingut i portat a martiritzar a Balsareny. Allí va testimoniar la seva fe i va morir junt amb el també germà màrtir Francesc Magí. Ambdós estan enterrats a la cripta de Sant Martí de Sesgueioles.

2) Beat Antoni, màrtir a Balsareny

Antoni Tost Llaberia (n. Montroig-1915; m. Balsareny, 27-7-1936), beatificat a Roma el 28-10-2007. Ja quan tenia 13 anys era aspirant dels germans de la Salle a Cambrils. Va rebre el nom religiós de germà Francesc Magí. Fou destinat com a professor a Barcelona i des de 1935 a Santpedor. Ja el 1935 va manifestar que era feliç d’ésser religiós i que només li faltava per a ésser més feliç poder arribar a donar la seva sang per Crist.

Durant la guerra, a Santpedor, foren detinguts successivament ell i el germà Raimundo Eloy i ambdós obligats per la força de les armes a anar cap a Balsareny, cap on van anar-hi mansament. En el cementiri de Balsareny, poc abans que els hi donessin la mort, el germà Francesc Magí va demanar que els deixessin posar-se de genolls. Aleshores, van treure el rosari i es van posar a resar de genolls. Després, s’abraçaren. El germà Francesc Magí va animar a l’altre germà dient-li que ven aviat el martiri els portaria cap al cel. També digué que els perdonava a tots. Mataren primer el germà Raimundo Eloy. Una jove va proposar al germà Francesc Magí que es casés amb ella i que li perdonarien la vida. Però, el consagrat no va acceptar. Dispararen sobre el pietós germà, de 21 anys, mentre aquest, sense parar, cridava “Viva Crist Rei”. Un dels assassins va dir després que els van matar perquè eren religiosos.